Časnek Medvědí
ČESNEK MEDVĚDÍ (Allium ursinum L.)
Česnek medvědí má vlastně stejné vlastnosti jako náš česnek, který používáme v domácnosti.
Tento česnek je však mnohem léčivější. Je vhodný pro jarní omlazovací kůry. Usušené listy ztrácejí léčivé účinky, proto se na jarní pročišťovací kůry používají čerstvé listy. Drovně nakrájené listy česneku medvědího dáváme na chléb s máslem. Jemně nasekaný ho používáme jako koření. Mladé rostlinky sbíráma v dubnu a v květnu, tedy ještě před rozkvětem. Cibulky koncem léta anebo na podzim. Používáme je ve velkém množství. Mají štiplavou chuť proto k nim někdy přidáváme listy kopřivy. Chceme-li mít v domácnosti celý rok sílu česneku uděláme si lihový výtažek- tinkturu. Z této tinktury používáme denně 10-12 kapek ve vodě. Kapky výborně podporují paměť, zabraňují zvápenatění cév.